Se spune că din greșeli învață omul. Partea bună cu învățatul din greșeli este că nu trebuie să le faci neapărat tu ca să înțelegi lecția, ci poți să o prinzi și din greșelile altora, cu un pic de deschidere.
De exemplu, din acest articol poți să înveți din greșelile în gestionarea banilor făcute în studenție de colegul nostru Cornel, împărtășite și într-un scurt video (îl găsești mai jos). Sperăm ca experiența sa să te inspire să deprinzi cât mai devreme administrarea cu cap a finanțelor personale, ca să ai de câștigat acum, dar și în viitor!
- Cheltui toți banii pe care-i ai
Au intrat banii în cont, iar într-o oră deja au dispărut. Nu pentru că ai fost victima unui atac de phishing, ci pentru că ai decis să-ți cumperi cu ei diverse: tricouri noi, cocktail-uri, abonamente la fitness, weekend-uri la mare/ munte, ieșiri în club, extravaganțe etc. De unele nici nu ai nevoie sau nu le vei folosi vreodată, dar dacă tot îți permiți, de ce nu? Răspuns: pentru că s-ar putea să nu-ți mai permiți altele, necesare și/ sau urgente.
Așadar, asigură-te că înainte să le faci cinste prietenilor ai bani suficienți pentru nevoile de bază: cămin/ chirie, întreținere, mâncare, transport etc.
Dacă te regăsești frecvent în situația de a nu ști unde ți s-au dus banii, regândește circuitul lor: împarte-i echilibrat când îi primești și obișnuiește-te să economisești.
- Ți-e teamă că nu vei putea să câștigi suficienți bani
Mulți tineri se orientează spre joburi bine plătite, dar în domenii pentru care nu au nicio pasiune. Ok, poate la început va merge, dar în timp vei obosi și vei simți că muncești în zadar, fără nicio tragere de inimă, cu aversiune maximă față de diminețile de luni.
Nu alege jobul pentru a fugi de sărăcie sau griji, ci mai bine fugi spre un vis, spre dorințe concretizate în obiective. Imaginează-ți cum vrei să fie viața ta, fă-ți un plan cum să ajungi acolo și alocă-ți banii în conformitate. Acum ești autonom și poți să iei decizii pentru tine, deci bucură-te de libertate ca să faci alegerile potrivite. Ține cont și de tine, cel/ cea din viitor.
Chiar dacă responsabilitățile devin mai mari în viața de adult, nu te teme. Poți să înveți să le gestionezi, să jonglezi cu ele Încă un pont: învață să înveți și viața mai fi mai ușoară, deoarece pe tot parcursul vieții învățăm și aplicăm.
- Dai cu împrumut bani fără să te întrebi dacă îți permiți să-i pierzi
Prietenul la nevoie se cunoaște, așa că sari în ajutorul prietenilor tăi împrumutându-i cu bani, fără să te gândești înainte dacă poți sau nu să te lipsești de ei. Probabil că n-o să faci contract de împrumut cu prietenii sau colegii, așa că nu ai cum să știi exact când (sau dacă) îi vei primi înapoi. S-ar putea să rămâi și fără bani, și fără prieteni, dar cu restanțe la întreținere sau la plata abonamentului la telefon, pentru care să trebuiască să devii la rândul tău dator altora.
Nu spunem să nu-ți împrumuți prietenii, ci să o faci doar dacă ai suficienți bani să-ți asiguri cele necesare, fără să iei credit ca să poți supraviețui până îți returnează ei datoria.
- Nu-ți planifici banii
Banii vin, banii pleacă. Întrebarea e UNDE? Păi... unde le spui tu! Dacă nu le spui nimic, pleacă de capul lor, inspirați de impulsurile tale de moment :)
Fără o planificare în avans a banilor pe care-i ai, nu știi niciodată dacă o să-ți ajungă sau nu. Iar dacă nu-ți ajung, ce faci? Mănânci toată luna pâine cu pate? Dormi pe bancă, în parc? Te împrumuți? Poți scăpa de acest stres făcându-ți bugetul și spunându-le tu banilor tăi unde să se ducă și ce să facă.
Ce înseamnă să-ți faci bugetul? Pe scurt, să-ți estimezi și să-ți organizezi pentru viitor veniturile și cheltuielile, de cele mai multe ori pe o lună sau pe un an, ținând cont de nevoile și planurile tale, de preferințe, de stilul de viață etc. Planificându-ți banii din timp și ținându-le evidența vei înțelege mai clar care sunt prioritățile tale și de unde poți reduce din cheltuieli, dacă e cazul.
Planificarea eficientă a banilor e o abilitate foarte valoroasă, iar asta indiferent de personalitate, domeniu de lucru, job actual sau viitor, satul/ orașul în care locuiești.
- Faci datorii pentru dorințe și plăceri
Se întâmplă să-ți dorești o placă video performantă ca să te joci pe calculator. Dacă ești angajat, poate fi tentant să apelezi la credit de consum sau overdraft pentru a o cumpăra imediat, în loc să economisești ca să-ți iei produsul cu banii tăi (Banii împrumutați de la bancă sunt ai băncii, nu ai tăi).
Obișnuiește-te să pui bani deoparte pentru lucrurile, serviciile sau experiențele pe care ți le dorești. De preferat, investește în ceva ce îți poate aduce bani pe viitor, ca de exemplu un laptop pe care să poți face design sau creație video, o bicicletă pe care să o folosești pentru curierat etc. Placa video este o alegere bună dacă îți dorești să devii creator de jocuri sau chiar jucător profesionist.
Informează-te despre instrumentele financiare (conturi de economii, depozite, credit de nevoi personale, credit ipotecar etc.) și învață să le folosești corect, pentru că în caz contrar te va costa nu doar dobânda, ci și lipsa de atenție.
Urmărește clipul cu top greșeli financiare făcute de Cornel, în studenție, ca să le poți evita!